Studio Viva.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΣΟΡΙΖΩ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΝΟΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ...

Θα με βρείτε και στους παρακάτω συνδέσμους

https://www.youtube.com/channel/UCdHS1mubXHOOvwWiFs-F0xg

https://plus.google.com/u/0/+eldimieldimaki

https://www.facebook.com/Eldimaki100/


''Studio Viva Από μένα στον Βασίλη''

Loading...

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Διεθνές κέντρο Μίκης Θεοδωράκης Το Μουσείο

http://www.youtube.com/watch?v=bLMuk7MtxRw&feature=bulletinΣτήν καρδιά της ορεινής Αρκαδίας, κοντά στόν φουσκωμένο περήφανα Λούσιο ποταμό , εκεί όπου ακούγεται ακόμα η μελωδία της άρπας τών θεών, βρίσκεται ένας γραφικός οικισμός , είναι η πλανέυτρα Ζάτουνα. Χτισμένη σε πευκόφυτη πλαγιά μέ όμορφα παστρικά σπιτάκια, αυλές όπου διακλαδίζονται κληματαριές και πολύχρωμα γεράνια .!!! 
Σ αυτό λοιπόν το ήσυχο χωριό , εκείνα τα δίσεκτα χρόνια της εποχής της επταετίας, άνθρωποι τηs ασφάλειας έριξαν σχεδόν κορόνα γράμματα , για να στείλουν εξορία τον μεγάλο έλληνα μουσικό Μίκη Θεοδωράκη . Και τό έπραξαν.......Πήραν έναν διαβήτη τόν έκαναν κύκλο στήν Πελλοπόνησο και ακριβώς στό κέντρο τού κύκλου βρέθηκε το χωριό Ζάτουνα . (όσο πιό μακρυά γινόταν γιά να μην βλέπει ο Μίκης θάλασσα που την λάτρευε )Εδώ λοιπόν είναι ο τόπος εξορίας τού Μίκη ....
Την Τετάρτη 21-8-1968 φυλακίζεται στό υπόγειο τής χωροφυλακής λόγω τών πολιτικών του πεποιθήσεων , και των προοδευτικών του ιδεών . 
Τού φέρονται απάνθρωπα .....Σύντομα βρίσκει τρόπο και κάνει έκκληση στό εξωτερικό σε ανθρώπους τού πνέυματος νά επέμβουν και να αντισταθούν στήν δικτατορία , ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία στήν Ελλάδα .Εφόσον αρχικά , βλέπει πώς δέν γίνεται τίποτα κάνει αίτηση και φέρνει την οικογένεια του στήν Ζάτουνα . Την πολυαγαπημένη του σύζηγο Μυρτώ , και τα δυό του παιδιά Γιώργο , και Μαργαρίτα. Τούς παραχωρούν ένα σπίτι και προσπαθούν να ζήσουν ομαλά ............
Ζούν εκεί γιά 14 μήνες φρουρούμενοι από 16 άνδρες της ασφάλειας και δύο υπαξιωματικούς . Δέν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με κανέναν, απαγορέυεται και η καλημέρα με τούς Ζατουνιώτες , και ενοείτε δέν έπιτρέπεται να περάσουν τα όρια του χωριού .Ο Μίκης έχει το δικαίωμα να βγεί περίπατο για 2 ώρες το πρωί και 2 το απόγευμα πάντα συνοδευόμενος απο την ειδική φρουρά . Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός όπου η κορούλα του Μαργαρίτα σε θεατρικό σκέτς του σχολείου όπου συμβόλιζε την Ελευθερία ο Μίκης την παρακολούθησε αιχμάλωτος από την φρουρά .....
Στήν συνέχεια κάνει αίτηση και τού επιτρέπεται να φέρει το πιάνο του . Παίζει στό πιάνο του και εφόσον τά δικά του τραγούδια είναι απαγορευμένα ,τά παίζει και βγαίνει στο παράθυρο και λέει πώς παίζει Χατζηδάκη .(διασκευάζει το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ ) 
Γράφει 10 κύκλους τραγουδιών τίς δέκα ΑΡΚΑΔΙΕΣ , και τις διοχετέυει στην Αθήνα με τον γυιό του, ραμένα στά κουμπιά του πανωφοριού του , και από εκεί στό Παρίσι ,και σε όλη την υφήλιο. Γίνεται πανζουρλισμός , και λαμβάνονται πιό αυστηρά μέτρα .Με τον ίδιο τρόπο ο Μίκης στέλνει μυνήματα παντού ,ώσπου να πετύχει την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα !!!!!!!!!!!

ΖΑΤΟΥΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ........

Σήμερα κάτω από την ίδια σκιά τού αιωνόβιου πλάτανου ,πλάι στην εκκλησία της Παναγίας της Ελοβίτισσας , στό ίδιο σχολείο όπου πρωτοφυλακίσθηκε , έγινε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ .
Ο τόπος εξορίας , έγινε τόπος ηρεμίας, ειρήνης , αγάπης, και συνένωσης των Λαών . Ενας τόπος όπου μπορεί ο κάθε ερευνητής ή επισκέπτης να βρεί όλα τα ντοκουμέντα γιά την ζωή τού Μεγάλου Ελληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη . Υπάρχει μοιρασμένο σε πέντε αίθουσες , σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό , τά βιβλία του , οι μουσικές του , τα προσωπικά του αντικείμενα , αντικείμενα από την ζωή της εξορίας του στην Ζάτουνα η καρέκλα της ανάκρισης .........Στό υπόγειο θα δεί ο επισκέπτης την πρώτη φυλακή του .....
Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη μουσικής , έγραψε συμφωνική μουσική, όπερες , ορατόρια , μπαλέτα , μουσική δωματίου , μετασυμφωνικά έργα , χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική , μουσική γιά αρχαίο δράμα , τον κινηματογράφο , το θέατρο , και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι . έγραψε επίσης και πολλά βιβλία .Υπάρχουν όλα στό Μουσείο. 
Οι συναυλίες του είναι αφετηρίες γιά την διεκδίκηση της ελευθερίας , σε παγκόσμιο επίπεδο , πρός όλους τούς λαούς της γής .Ο Μίκης μεσολαβεί πάντα με τον ρόλο του άτυπου πρεσβευτή για τήν εδραίωση της δημοκρατίας και της ειρήνης παγκόσμια. Το 1983 τού απονεμήθηκε το βραβείο Λένιν γιά την συμβολή του στήν αποκατάσταση της Ειρήνης !!!!!!!

6 -10 - 2006
Όνειρο ζωής τού συντρόφου της ζωής μου, ήταν να συναντήσει κάποτε και να σφίξει το χέρι τού Μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη .
Έμαθα για τα εγκαίνεια του Μουσείου, και προετοίμασα τριήμερο ταξίδι χωρίς να γνωρίζει . Σέ όλη την διαδρομή μας από την Καβάλα ως τήν Ζάτουνα ( γύρω στίς 8-9 ώρες ) , και εφόσον οδηγός είμαι εγώ, τού έκανα διάφορες πλάκες και παιχνιδάκια , πώς πάμε στό άγνωστο με βάρκα την ελπίδα , και πώς η επόμενη πόλη που θά συναντήσουμε είναι και ο προορισμός μας. δίνοντας μια χαρούμενη νότα στό ταξίδι μας...Μεγάλη έκπληξη καί χαρά ένοιωσε όταν στίς εννιά τό βράδυ φτάσαμε στήν Δημητσάνα και επιτέλους τού αποκάλυψα τί θά γινόταν τήν επάυριο στην Ζάτουνα... 

7-10 2006 γίνεται μιά μεγαλειώδης πολύωρη εορτή γιά τα εγκαίνεια του Μουσείου και ήμασταν εκεί !!! Ήμασταν απο τούς πρώτους πού περάσαμε στό Μουσείο , και αφήσαμε αφιέρωση στίς πρώτες σελίδες τού βιβλίου επισκεπτών , όπου έλεγε στόν Μίκη νά ζήσει και να στέκεται αγέρωχα σάν τα ψηλά βουνά της Αρκαδίας , και να μάς χαρίζει πάντα τόσο ωραία μουσικά ακούσματα !!!! 
Πλήθος κόσμου από ( επώνυμους καί ανώνυμους ) , τίμησαν τόν Μεγάλο Δημιουργό μαζί τους και εμείς, μιά χειραψία και δυό λόγια Αγάπης ηταν γιά μάς το πάν !!! 
Απλός και πάντα ταπεινός ο Μίκης μίλησε στόν λόγο του γιά τους Μεγάλους ήρωες της Αρκαδικής γής τόν Μεγάλο Ήρωα τού Λιμποβισίου, Θέοδωρο Κολοκοτρώνη , και τον επίσης μεγάλο Ήρωα Ζατουνιώτη Στάικο Σταικόπουλο ο οποίος συμετείχε στήν απελευθέρωση τού παλαμηδίου .και τόν παραδειγματισμό πού θα πρέπει να εισπράτει κάθε Ελληνας από αυτούς τούς Ήρωες για την έννοια της ελευθερίας !!!!!
Ένας τεράστιος μπουφές γιά όλους τούς παρευρισκομένους , και μιά μεγάλη πεντάωρη συναυλία από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής γέμισε μέ γλυκές μελωδίες όλη την Αρκαδία ......................
Η καταρακτώδη βροχή πού έπεφτε πρός το τέλος της εκδήλωσης , ίσως έφερε την κάθαρση 38 χρόνια μετά , και παρέσυρε όλη εκείνη την βρώμα πρός τα ορμητικά νερά του Λούσιου ......................... .............
 • Τό χωριό Ζάτουνα απέχει από την Τρίπολη 63 χλμ 
 • και είναι προσβάσιμο 
 • απο επαρχιακό ασφαλτόδρομο.
 •  Το Μουσείο εχει γίνει στο παλιό πέτρινο 
 • σχολείο τού χωριού, και παρουσιάζει 
 • τεράστιο ενδιαφέρον,μιaς και πρόκειτε για
 •  την ζωή του μεγαλύτερου δημιουργού 
 • της Ελλάδος.Και το χωριο παρουσιάζει μεγάλο 
 • ενδιαφέρον , 
 • Εκεί θα απολάυσετε την φύση σε όλο της το 
 • μεγαλείο, Θα απολάυσετε το καφεδάκι σας κι ένα 
 • γλυκό χειροποίητο παστέλι στο γραφικό καφενείο 
 • τού Πέρρη ,φίλου του Μίκη , και θα μάθετε πολλές 
 • λεπτομέρειες από τους κατοίκους του χωριού.( 
 • τώρα το έχει ο Γυιός του Πέρρη ) Τό καφενείο ήταν 
 • παλιά και κουρείο και τώρα θυμίζει Λαογραφικό 
 • Μουσείο .
 • Να περάσετε να δείτε το σπίτι όπου έμεινε ο Μικης
 •  Θεοδωράκης την εποχή της εξορίας του στην 
 • Ζάτουνα. Να δείτε την εκκλησία της κοιμήσεως της
 •  Θεοτόκου (ελοβίτισσας ) και το γραφικό 
 • παρεκκλήσι τού Αγίου Γεωργίου. Αφήστε ένα 
 • λουλούδι στο Ηρώον πεσόντων Ζατουνιτών !!!

ΚΑΤΟΘΙ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΚΑΔΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 

Ω ΒΟΥΝΑ 
Ω βουνά πανάρχαια 
της Αρκαδίας βουνά
βουνά περήφανα
βουνά ανυπόταχτα
τίμια βουνά
Η τιμή ακρίβυνε
η τιμή λιγόστεψε
η τιμή πέθανε.
Ένα παιδί πονάει
το δικό μου το παιδί
κι εγώ δεμένος κοιτάζω τά έλατα
άλλη ελπίδα δέν έχω από τα δέντρα.

Ο ΓΥΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΩΝ

Ο Γυιος μου είναι εννιά χρονών
εννιά χειμώνες εννιά καλοκαίρια
του βάλαμε στο βλέμμα κεραυνό
τίς θάλασσες κρατά στα δυό του χέρια .
Τα χέρια του σήκωσαν ψηλά
την πλάτη του κολλήσανε στόν τοίχο
μετράνε της ανάσας του τον ήχο
κι ανασκαλέυουν τη μικρή του την καρδιά.
Να ζούσαμε σε γκέτο εβραικό
με γύρω Γερμανούς φρουρούς θηρία
Ζάτουνα χίλια εννιακόσια εξήντα οκτώ
την τρίτη μου περνάμε εξορία .

Ο Μ ίκης Θεοδωράκης έκανε εξορία στην Ικαρία την Μακρόνησο την Ζάτουνα και το Τρίκερι Μαγνησίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου